Ce este un meci bun?  Ca orice raspuns- la care o sa ajungem cat de curand – trebuie sa ne bazam pe niste chestii foarte obiective. Daca nu e, atunci totul e doar o parere personala care poate fi ignorata. Dar cand baza este una solida, atunci cei ce nu sunt de acord cu tine nu pot decat sa isi bage nasul in pamant.

Revenind. Ce este un meci bun? La prima vedere ar fi un meci care te tine pe marginea scaunului si interesat. Asta se poate obtine mai usor in gimmick match-uri, asa ca noi o sa discutam de un meci 1 vs 1 fara nici o stipulatie. Ciudat este ca cele mai bune meciuri din istoria wrestlingului sunt astfel de meciuri curate, fara cine stie ce stipulatii facute pentru a crea controversa.

Dar oare un meci bun este doar cel care te tine interesat? The Rock vs Hulk Hogan a avut fanii in picioare. John Cena vs Rob Van Damn a avut un public extrem de investit. Dar totusi nu sunt considerate meciuri foarte bune. De ce?

Pai un meci are foarte multi factori care il alcatuiesc, si eu va voi descrie cativa, cred ca cei mai importanti.

Numarul De Manevre 

Intr-un meci diversitatea de manevre isi spune cuvantul foarte repede. Cand un meci nu beneficiaza de o diversitate de manevre, atunci publicul isi va pierde interesul destul de repede si probabil isi va reveni doar catre finalul meciului. Hulk Hogan de exemplu  – ca sa nu dau un alt nume – desi este privit ca un mare star, totdeauna nu a captat publicul prin manevrele sale si asta s-a vazut foarte des. Meciurile lui Hogan niciodata nu au captat niciodata atentia prin manevre, ci s-a bazat pe tensiunea facuta in feud. Cateodata merge, de multe ori nu.

Acum sa nu confundati manevrele specifice ale unui wrestler, cu manvrele necesare unui meci bun. CM Punk de exemplu are Abdominal Stretch-ul, genunchiul in Colt, Bull Dog-ul ca manevre specifice. Manevre care le vezi de la el aproape in fiecare meci. Dar spre deosebire de altii, are un intreg arsenal de alte manevre care le face in ring. Oameni precum Hogan – va rog sa observati cum iar nu dau exemplul care ar trebui sa il dau – au manevrele lor specifice si atat. Nu prea pot face nimic dincolo de ele.

Concluzia: Un meci trebuie sa aiba o diversitate de manevre de wrestling pentru a capta interesul fanilor.

Ritmul Meciului 

Hai sa il las pe Jean Luc Picard sa va arate ceva.

S-ar putea sa ziceti “Ce legatura are povestea cu meciul?” Va spun. Un meci este o poveste. Este o confruntare intre doi oameni. Aici nu vorbim de squash match-uri. Aici vorbim de acea intalnire dintre doi oameni care trebuie sa rezulte intr-o lupta demna de povestea -storyline-ul- care l-au primit. Iar acel grafic este prefect pentru a descrie cum meciurile bune decurg. Expozitia este clara: cei doi sunt in ring si pentru cine stie ce motiv se confrunta. Lupta incepe repede si urmeaza un moment in care unul din ei preia controlul meciului. Actiunea se potoleste cat timp acesta isi executa cateva manerve, dar in timp creaza tensiune pentru un nou mini climax – un pinfall. Aici oponentul sau iese si recapata controlul. Si tot asa.

Dupa cum vedeti graficul arata tensiunea care creste treptat culminand in varfuri care pot fi schimbari de control sau spot-uri mari. Varfurile sunt urmate repede de pauze pentru ca publicul sa se poata linsiti si pregati pentru urmatoarea ascensiune de tensiune.  Totul se termina intr-un varf in care tensiunea este tinuta constant pentru ceva timp si aici se incheie meciul. Aici nu mai exista pauza dupa pinfall sau spot. Aici totul vine repede tinand fanul prins in moment si interesat sa vada cine reuseste sa iasa victorios din aceasta serie de momente intrigante. Apoi urmeaza rezolutia. Pinfall-ul a fost facut si tensiunea scade treptat cat timp wrestler-ul este aratat in ring sarbatorindu-si victoria.

Graficul pe care vi l-am prezentat este prezent in orice fel de poveste. In filme, in jocuri, in carti etc. Nu este mereu acelasi, dar formula este una destul de standard si este des utilizata. Daca este sa luam cele mai bune meciuri, o sa vedem ca ele urmaresc acest grafic.

Concluzie: Un meci bun stie cum sa capteze atentia publicului si prin ritmul stabilit nu lasa fanul sa isi piarda interesul.

Contributia participantilor

In cele mai bune meciuri nu exista un wrestler dominant sau un wrestler care sa invinga soarta. Meciul este intre doi oameni la acelasi nivel. Pornind de la aceasta premiza activitatea in ring descrisa la Numarul de Manevre si Ritmul Meciului  trebuie impartita intre cei doi participanti in mod egal. Daca ambii isi etaleaza abilitatile in mod egal, tensiunea este si mai mare pentru ca nimeni nu poate fi sigur cine castiga.

Concluzia: Cele mai bune meciuri totdeauna au loc intre doi egali.

Interesul Publicului

Surprinzator, dar acesta este un factor destul de secundar comparativ cu restul de pe lista. Este important evident si poate fi cireasa de pe tort la un meci foarte bun, dar au fost meciuri care nu au avut publicul captat la inceput asa ca scandarile au fost putine. Dar a doua zi acest meci care la show parca nu a fost urmarit, este cel discutat si discutat.

Evident ca atunci cand ai un meci bun si publicul este si investit este un moment in care planetele se aliniaza si parca meciul nici nu are loc la Pay Per view. Urmaresti meciul. Nimic altceva nu conteaza. Sunt foarte rare aceste momente, dar exista.

Concluzia: Este nevoie de interes la inceput de meci, dar un meci bun capteaza interesul.

Finalul Clean

Nu pot sublinia indeajuns importanta unui final clean. Avem un meci intre doi giganti. Doi egali. Este o lupta pentru a vedea cine este cel mai bun, si de multe ori nu conteaza cine castiga, conteaza meciul. Finalul clean accentueaza acest lucru. Un final clean de multe ori poate insemna ca unul din cei doi a castigat cu un avans foarte mic, iar meciul putea sa se termine oricum. Finalul in sine devine aproape irelevant si meciul conteaza. Atunci cand un final nu este clean, totul se duce de rapa si importanta castigatorului se manifesta. Deja nu mai stii cine este mai bun, sau daca cei doi sunt egali. Conteaza ca unul a trisat si ca niciodata nu vei sti exact nivelul celor doi. Rock vs Stone Cold la Wrestlemania 17 este exemplul perfect. Meciul a fost foarte bun, dar finalul – desi ok – face ca meciul sa nu fie inclus in nici un top a meciurilor cele mai bune.

Concluzia: Un final curat este punctul pe I.

Lipsa unei stipulatii

Am spus ca discutam doar meciuri fara stipulatii, dar realizez ca lipsa acestora trebuie mentionata la fel precum trebuia mentionat Finalul Clean.  Orice fel de stipulatie adauga un avantaj unuia din luptatori. Cateodata evident, cateodata foarte subtil. Dar stipulatia – indiferent de aceasta – schimba dinamica meciului complet. Cele doua meciuri Undertaker vs Shawn Michaels sunt exemplele perfecte: cel fara stipulatie este probabil cel mai bun meci filmat vreodata, cel cu stipulatie…. nu e atat de bun.

Concluzia: Meciul bun nu are nevoie de aditii.

Feud-ul Bun

La fel ca Interesul Publicului,  nu este un factor care conteaza la fel de mult ca celelalte aspecte discutate, dar atunci cand este – urasc sa ma repet dar – cireasa de pe tort. Chiar daca nu are importanta unui Final Clean, sa zicem, un meci bun este dus catre un nou platou daca a avut in spate un feud bun. Chris Jericho vs CM Punk de la Wrestlemania de anul acesta, a aratat ce inseamna ca feud-ul sa scartaie. Desi meciul a fost cel mai bun de pe card, nu a reusit sa se fixeze in mintea fanilor perfect.

Concluzie: Un storyline bun va fixa in amintirea fanilor un meci bun

Si cu asta cam asta. Pe moment nu imi vin alti factori pe care i-as include pe lista. Putine meciuri se incadreaza in acest barem. Le poti numara pe degetele de la o mana. Dar sunt cele mai bune meciuri. Fara discutie.
Asta nu inseamna ca nu exista meciuri bune care au Stipulatii, sau intre oameni care nu sunt de la acelasi nivel. Dar sunt prea multe de discutat daca ar fi sa analizam astfel de meciuri si ce le face bune. Am vrut sa pun pe hartie o lista de calitati necesare pentru meciuri aproape perfecte. Nu stiu daca am reusit. Voi sa imi spuneti.